Verkopen vanuit Europa in de UK: goedkoper dan je denkt!

Verkopen vanuit Europa in de UK: goedkoper dan je denkt!

Het Verenigd Koninkrijk staat bekend om hun uitgebreide ontbijttradities, droge humor… en hun booming e-commerce. Ze zijn de derde belangrijkste afzetmerkt voor online marketplaces wereldwijd en vertegenwoordigen dus meer online shoppers dan alle Europese landen.
Image link
Het lijkt daarom een logistische bestemming om je producten te verkopen. Zeker als je weet dat Britten big spenders zijn in e-commerce. Om je een idee te geven: in 2021 spendeerden ze €250 miljard in e-commerce. Dat is bijna 3 maal zo veel als Duitsland, en 25 maal zo veel als België!
Sinds de Brexit in 2021, is e-commerce naar en vanuit het Verenigd Koninkrijk echter complexer geworden. Door de nieuwe regelgevingen zijn veel Europese retailers terughoudend om te exporteren naar het Verenigd Koninkrijk, ondanks de aantrekkelijk grote afzetmarkt en verminderde concurrentie. Met dit blogartikel willen we je geruststellen dat de meerkost anno 2024 best wel meevalt.

2021-2023 : Brexit chaos

Meteen na de Brexit trokken veel Europese retailers zich terug uit het Verenigd Koninkrijk. De reden: nieuwe administratieve procedures, fiscale verplichtingen en douaneformuliteiten voor eenieder die wil verkopen aan Britse consumenten. Zo is er sindsdien meer regulering met de inning van BTW en moeten er minstens €135 aan importkosten betaald worden. Bovendien moet er voor elk verzonden pakje een administratieve kost betaald worden om het geïmporteerd in de UK te krijgen.
Absolute “Brexit chaos”, zo werd het in de media genoemd. En zo dachten wij er ook over, want logistieke partners hanteerden woekerprijzen: ze rekenden een additionele kost door tussen de €15 en €35 per pakje, afhankelijk van de consumentenwaarde. Deze kwam bovenop de normale verzendingskosten van €6 tot €10, zoals die in de rest van Europa van toepassing is. Als je dan nog de vele verborgen kosten meerekent (zoals productretouren), dan is het ergens te begrijpen dat de meeste Europese retailers zich terugtrokken uit het Verenigd Koninkrijk.

Na regen komt zonneschijn

Dat was de situatie een paar jaar geleden. Ondertussen hebben we veel meer kennis opgebouwd en hebben we technologieën in-house om de administratieve impact te beperken. Daarnaast hebben we de handen in elkaar geslagen met een Britse logistieke partner.

Wat betekent dit voor jou? Voortaan kunnen we niet alleen de bureaucratie overnemen, maar we kunnen je pakje verzenden naar het Verenigd Koninkrijk aan normale tarieven vanuit ons magazijn in Merksem. En de levertijden? Dat is ook maar een aantal dagen extra.

Kortom: dankzij deze ontwikkelingen is de grootste e-commerce markt weer binnen handbereik voor jou. Als je vragen hebt, of ook jouw producten in het Verenigd Koninkrijk (bijvoorbeeld via Amazon UK) wil verkopen, laat je gegevens achter en we kijken wat we voor jou kunnen betekenen.

DISTRILINK® is een E-Commerce Accelerator die zich richt op (inter)nationale bedrijven die hun online retail business willen opstarten en/of opschalen. In ons hoofdkantoor in België (Antwerpen) hebben we een eigen magazijn en fulfilment oplossing, zodat we onze klanten volledig kunnen ontzorgen op marktplaatsen en webshops. Met meer dan 20 jaar ervaring in retail, zowel aan de kant van agency als fabrikant, weten we exact hoe we van jouw merk een online powerhouse maken.

CONTACT:

Steven Van Den Ouweland (Co-founder)
steven@distrilink.be
+32 3 808 03 11

Nog geen klant van Distrilink?

We bekijken graag samen de opportuniteiten voor jouw merk.
Related Posts